Η δεκαετία του 1940 σφραγίστηκε, αναμφίβολα, από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, η δεκαετία αυτή σημαδεύτηκε και από τον τρομερότερο διωγμό που γνώρισαν ποτέ οι Ευρωπαίοι Εβραίοι. Η «τελική λύση» καταδίωξε τους Ευρωπαίους Εβραίους, ξεκινώντας από την ίδια τη Γερμανία το 1933 και πραγματοποιώντας την εκτόπισή τους προς τα στρατόπεδα του θανάτου σε κάθε κατεχόμενη χώρα, από τη μια ως την άλλη άκρη της Ευρώπης. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του περασμένου αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται στα σχολεία εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για το Ολοκαύτωμα.
Στο σχολείο μας, η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία μέσα από την ανάγνωση κειμένων και την προβολή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, να γνωρίσουν το γενικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, εστιάζοντας στους Εβραίους της Ελλάδας. Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στην τοπική ιστορία, έγινε διεξοδική αναφορά -μέσα από την προβολή σχετικού υλικού- στους Εβραίους που ζούσαν στην πόλη μας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια, ελληνικά και εβραϊκά, από τη χορωδία του σχολείου μας, την επιμέλεια της οποίας είχε η καθηγήτρια Μουσικής, κα Ορνιθοπούλου Άννα.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Κίτσος Δημήτρης, Σεκέρη Άννα, Πετρούδα Λίλα.
*