Fostering critical thinking through storytelling
Καλλιεργώντας την κριτική σκέψη μέσω της αφήγησης ιστοριών
“Education is not the learning of the facts, but the training of the mind to think.”
A.Einstein
Development of critical thinking skills and mindset represent backbone of pupil’s academic progress and workplace success.
Through enhancing speaking, writing, listening, reading and presentation skills pupils learn about partner’s traditional tales and heroes, present their favourite books and short stories, discuss the plot and the characters and come up with new plot endings by changing the personality features of the story characters. Activities imply IT-skills, collaboration, teamwork, creativity, communication and critical thinking.
Στόχοι του e-Twinning project με τίτλο Fostering critical thinking through storytelling:
- Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικές ευρωπαϊκές κουλτούρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνεργασία θα γίνει με σχολεία της Κροατίας και της Ιταλίας).
- Να μελετήσουν την παιδική και εφηβική λογοτεχνία (παραδοσιακή και σύγχρονη) της χώρας τους και των άλλων χωρών.
- Nα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην ξένη γλώσσα (αγγλική).
- Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους (μετάβαση από τη μηχανική αναπαραγωγή γνώσεων στη δημιουργική μάθηση).
- Να ασκηθούν στη χρήση web 2.0 εργαλείων.
- Να συνεργαστούν για την παραγωγή έργου και την ανταλλαγή υλικού.
- Να καλλιεργήσουν τον διάλογο και τον σεβασμό, διευρύνοντας τους πνευματικούς και πολιτιστικούς τους ορίζοντες.
- Να απολαύσουν την ικανοποίηση μιας διασχολικής και διακρατικής συνεργασίας μέσω της αφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας twinspace που παρέχει το e-Twinning.
Υπεύθυνη καθηγήτρια
Παναγιώτα Λαζάκη, Φιλόλογος
Τι είναι το e-Τwinning
Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. To eTwinning δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μορφή ανταλλαγής μαθητών. Είναι μία συνεργατική δράση όπου 2 τουλάχιστον σχολεία από 2 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.
Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης eTwinning θα έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκη χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στη συμβατική μάθηση. Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση).
Tι είναι το twinspace
Το TwinSpace είναι ένα πολύγλωσσο εργαλείο σχεδιασμένο ειδικά για τα eTwinning έργα. Μέσω μίας ποικιλίας εργαλείων. ο τρόπος που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε το TwinSpace σας εξαρτάται εντελώς από εσάς! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν βάση για επικοινωνία και για όλες τις δραστηριότητες του έργου. σαν μία έκθεση των αποτελεσμάτων του έργου ή απλά σαν μία θέση για να αποθηκεύετε το σύνολο των τεκμηρίων.
Δεν υπάρχει ένας τρόπος να χρησιμοποιήσετε το TwinSpace. Οι συνεργασίες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με πολλούς τρόπους. όπως:
- μία αίθουσα προσωπικού: όπου οι καθηγητές συνεργάτες συζητούν και προετοιμάζουν δραστηριότητες για τους μαθητές
- μία σχολική τάξη: όπου οι καθηγητές προσκαλούν μαθητές και πραγματοποιούν το έργο τους
- ένα χαρτοφυλάκιο: όπου οι συνεργάτες συγκεντρώνουν τα σημαντικότερα κείμενα. αποτελέσματα. συνδέσμους
- μία αίθουσα έκθεσης: όπου τα αποτελέσματα του έργου είναι προσβάσιμα στο κοινό (για παράδειγμα. η δημοσιοποίηση του TwinSpace).
Υπεύθυνες καθηγήτριες
Παναγιώτα Λαζάκη, Φιλόλογος
Μαρία Μπόζιου, Αγγλικών
Δώρα Παπαμαυρουδή, Βιολόγος
European Teenagers and their Free Time Activities
Πώς περνούν οι Ευρωπαίοι Έφηβοι τον Ελεύθερο χρόνο τους;
The aim of this project is to gather and compare information about where and how teenagers from different European countries spend their free time, as well as encouraging pupils to spend their free time outdoors, being physically active. The pupils will also do research about whether teenagers exhibit any risky behaviour, such as smoking, drinking or spending too much time on the Internet. They will practice formulating survey questions and analysing data using a digital tool in Google docs. Finally, the pupils will write a report based on the survey results. They will also make a short video about their favourite hang-out.
Το etwinning project με θέμα European Teenagers and their Free Time Activities απευθύνεται σε εφήβους 12-15 ετών και σκοπό έχει να συλλέξει και να συγκρίνει πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους έφηβοι από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς και να τους ενθαρρύνει να ασχολούνται με δραστηριότητες σε εξωτερικο χώρο ώστε να ασκούνται σωματικά.
- Οι μαθητές θα διερευνήσουν αν οι έφηβοι παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το να καπνίζουν, να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά ή να περνούν πολύ χρόνο στο Internet.
- Οι μαθητές θα διενεργήσουν έρευνα, διατυπώνοντας ερωτήσεις στα Αγγλικά, και θα αναλύσουν τα δεδομένα που θα συλλέξουν χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία στα Googledocs.
- Στο τέλος, θα γράψουν μια αναφορά στα Αγγλικά, βασισμένη στα αποτελέσματα της έρευνας.
- Επίσης, θα φτιάξουν σύντομα video σχετικά με τις αγαπημένες τους ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο τους.
- Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομήλικούς τους από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αξιόποιώντας έναν ασφαλή χώρο επικοινωνίας όπως είναι η πλατφόρμα twinspace του etwinning.
Υπεύθυνη προγράμματος: Μπόζιου Μαρία – καθηγήτρια Αγγλικών
Συνεργάτης: Παπαμαυρουδή Δώρα – Βιολόγος