Για τους ήρωες… (Η Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821)

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το 3ο Γυμνάσιο τίμησε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και μαζί με αυτούς τίμησε και «τους νέους, αθόρυβους, ήρεμους ήρωες» της σημερινής εποχής, με μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο θεατράκι του σχολείου μας και της οποίας το νόημα μπορεί να συμπυκνωθεί στα παρακάτω λόγια του Ν. Δήμου: «… οι καιροί αλλάζουν, το χρέος παίρνει κάθε φορά άλλο περιεχόμενο, αλλά ο ηρωισμός μένει ο ίδιος: το ξεπέρασμα της αδυναμίας, το ξεπέρασμα της ατομικότητας, η θυσία του συμφέροντος σε ό,τι πιο σημαντικό: στην ιδέα του χρέους, στο συλλογικό καλό

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με την προσλαλιά της Διευθύντριας του σχολείου, η οποία αναφέρθηκε εν συντομία στα μηνύματα της ημέρας, και ακολούθησε ψηφιακή παρουσίαση των πολεμικών και πολιτικών γεγονότων του αγώνα, μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν δραματοποιημένες σκηνές, από το σπουδαίο θεατρικό μας έργο, « Το μεγάλο μας τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που είναι στιγμές από το παρελθόν μας, κινητοποιημένες για να μας βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές του παρόντος. «Το Μεγάλο μας τσίρκο» είναι μια τομή στην ιστορία μας, μια επιλογή από επεισόδια σημαδιακά για τη μοίρα του Έλληνα και καλύπτει την ιλαροτραγωδία του ιστορικού μας βίου, από τα πολύ παλιά χρόνια ως και το 1944.


Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης επιλέξανε να δραματοποιήσουνε τα γεγονότα που αφορούν την Επανάσταση του 1821, και πιο συγκεκριμένα όσα συνέβησαν μετά από αυτήν, κατά τη διάρκεια της Βαυαροκρατίας και της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862). Η σύνδεση των γεγονότων στο κύλισμα του χρόνου γινόταν από τον Ρωμιό και το Ρωμιάκι. Παρούσα στη σκηνή και η χορωδία του σχολείου μας, η οποία απέδωσε εξαιρετικά τα τραγούδια της παράστασης, ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος της χορευτικής ομάδας του σχολείου στην επιτυχία της. Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε, αναμφισβήτητα, τους συντελεστές της, μαθητές και καθηγητές.

Τη σχολική μας γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, κος Αποστολακούδης Σ., ο οποίος, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σε σύντομο μήνυμά του προς τους μαθητές επισήμανε τη σημασία του χρέους και την αναγκαιότητα της προσφοράς για το συλλογικό καλό, η Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων του νομού, κα Τσιροπούλου Σ., μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου και πολλοί γονείς.

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης :
Κίτσος Δημήτρης, Φιλόλογος
Κουσίδου Ολυμπία, Μαθηματικός
Πετρούδα Λίλα, Μαθηματικός
Σεκέρη Άννα, Γαλλικής Φιλολογίας

Υπεύθυνη χορωδίας : Ορνιθοπούλου Άννα
Υπεύθυνη χορευτικής ομάδας: Χαβρουζά Ολυμπία
Σκηνικά: Φωτάκης Χαράλαμπος

Διανομή ρόλων ( μαθητές της Γ΄τάξης):

i) Η 3η Σεπτεμβρίου
Ρωμιός: Κυριζάκης Μάριος
Ρωμιάκι: Τσουλκανάκη Βασιλική

ii) Οι Μεγάλες Δυνάμεις
Μαμπρεγιάν Γκάμπη
Ναλμπάνη Υρώ
Σαραντοπούλου Αλεξάνδρα
Σαρίδη Ξανθή

iii) Το Άγαλμα
Καραδέδος Παναγιώτης

Παρουσιαστές της εκδήλωσης:
Βαφειάδη Μαντώ,
Κατσώνης Παύλος.

*

Κοινοποιήστε το:
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το 3ο Γυμνάσιο τίμησε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και μαζί με αυτούς τίμησε και «τους νέους, αθόρυβους, ήρεμους ήρωες» της σημερινής εποχής, με μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο θεατράκι του σχολείου μας και της οποίας το νόημα μπορεί να συμπυκνωθεί στα παρακάτω λόγια του Ν. Δήμου: «... οι καιροί αλλάζουν, το χρέος παίρνει κάθε φορά άλλο περιεχόμενο, αλλά ο ηρωισμός μένει ο ίδιος: το ξεπέρασμα της αδυναμίας, το ξεπέρασμα της ατομικότητας, η θυσία του συμφέροντος σε ό,τι πιο σημαντικό: στην ιδέα του χρέους, στο συλλογικό καλό.» Η εκδήλωσε ξεκίνησε με την προσλαλιά…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0