2οο χρόνια: Το 3ο Γυμνάσιο τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

1821-2021: 2ΟΟ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ορόσημο και σημείο αναφοράς που επηρέασε την ιστορική μοίρα της Ελλάδας. 2ΟΟ χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός, μέσα από τον αγώνα του, διεκδίκησε την ελευθερία του, τα δίκαιά του και τη συγκρότησή του σε κράτος. Στάθηκε η επανάσταση του ‘21 ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της εποχής της, γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, η ενότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

 «Όταν α̟ποφασίσαμε να κάμωμε την Ε̟πανάσταση», μας λέει ο Κολοκοτρώνης στον λόγο του στην Πνύκα, «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα …αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, …, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση”.

Στο “εμείς” αναφέρεται και ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά  του,  ένα έργο που, σύμφωνα με τον Γιώργο Σεφέρη, είναι η συνείδηση ενός ολόκληρου λαού και μια πολύτιμη διαθήκη, ένα έργο – μάθημα εθνικής αυτογνωσίας. Την αξία της συλλογικότητας και  της εθνικής ενότητας στους μεγάλους αγώνες τόνιζε με τα παρακάτω απλά αλλά σοφά λόγια:

Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, … Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”.

Σήμερα, λοιπόν, ας έχουμε ως πρότυπο το ήθος, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ελευθερίας και ας προσπαθήσουμε να είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ». Ενωμένοι, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσεβασμό είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους και για την πατρίδα μας.

Το σχολείο μας, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων, πραγματοποίησε διαδικτυακά, κατά τις 2 πρώτες διδακτικές ώρες, τις παρακάτω δράσεις:

Αρχικά, διαβάστηκε σε όλους τους μαθητές το παραπάνω μήνυμα της διευθύντριας του σχολείου κ. Παταπάτη.  Στη συνέχεια, η Α΄ και Β΄ τάξη παρακολούθησε τη γιορτή που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο το 2019 με τον τίτλο “Για τους ήρωες…“, στην οποία περιλαμβάνεται η θεατρική μας παράσταση “Το μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Κίτσο Δημήτρη, την κ. Πετρούδα Λίλα και την κ. Σεκέρη Άννα. Υπεύθυνη για τη χορωδία-ορχήστρα ήταν η κ. Ορνιθοπούλου Άννα και για τη χορευτική ομάδα του σχολείου μας η κ. Χαβρουζά Ολυμπία.
Μπορείτε να δείτε τη γιορτή εδώ

Η Γ΄ τάξη παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική επανάσταση, παραγωγή του National Geographic, που διαμορφώθηκε κατάλληλα από τους υπεύθυνους της γιορτής εκπαιδευτικούς. 
Μπορείτε να το δείτε εδώ

Υπεύθυνοι Καθηγητές: κ.Κίτσος, κ.Πετρούδα, κ.Σεκέρη.

Ένα αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης μπορείτε να δείτε στο padlet που δημιούργησε η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας κ.Σεκέρη Άννα.

 

Κοινοποιήστε το:
1821-2021: 2ΟΟ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ορόσημο και σημείο αναφοράς που επηρέασε την ιστορική μοίρα της Ελλάδας. 2ΟΟ χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός, μέσα από τον αγώνα του, διεκδίκησε την ελευθερία του, τα δίκαιά του και τη συγκρότησή του σε κράτος. Στάθηκε η επανάσταση του ‘21 ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της εποχής της, γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, η ενότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.  «Όταν α̟ποφασίσαμε να κάμωμε την Ε̟πανάσταση», μας λέει ο Κολοκοτρώνης στον λόγο του στην Πνύκα, «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 2 votes)
0