21 Μαρτίου 2017, Εκδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θεραπεύονται με τη Γνώση και τα Ταξίδια!»

Σήμερα 21 Μαρτίου 2017 στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-δράση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία με αφορμή τον ορισμό της 21ης Μαρτίου ως σχετικής με το θέμα Παγκόσμιας Ημέρας. Οι Ομάδες Σχολικής Διαμεσολάβησης και Erasmus + ?We, the kids of the EU, believe?? συνεργάστηκαν στενά και παρουσίασαν τη δική τους οπτική για το ζήτημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κοινωνικής ανεκτικότητας και της προσέγγισης του Άλλου ως ανθρώπου με τη δική του κουλτούρα, συνήθειες και πολιτισμό.

Συγκεκριμένα η Ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης παρουσίασε μια εικονική διαμεσολάβηση μεταξύ μαθητών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα-Κίνα), η οποία εξελίχθηκε σε περίπτωση Διαπολιτισμικής Διαμεσολάβησης. Η διαφορά μεταξύ των μαθητών επιλύθηκε μέσω έρευνας στο διαδίκτυο για τις ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη Γλώσσα του Σώματος, τις κινήσεις και τις χειρονομίες σε διαφορετικές χώρες. Δεν είναι το ίδιο να γνέφεις με τον δείκτη στον Έλληνα και στον Κινέζο! Αλλιώς δείχνει κάτι ο Ευρωπαίος, αλλιώς ο Ασιάτης! Οφείλουμε λοιπόν να ενημερωθούμε για αυτήν την ποικιλία ανθρώπινων συμπεριφορών, στάσεων, κινήσεων που είναι τόσο μοναδική και ενδιαφέρουσα, πριν σχετιστούμε με τον Άλλο. Έτσι και οι παρεξηγήσεις θα αποφεύγονται, αλλά και θα τον προσεγγίσουμε ουσιαστικά.

Η Ομάδα Erasmus+ αποτύπωσε τις απόψεις των μαθητών του σχολείου για το ζήτημα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας (ερωτηματολόγιο). Εξαιρετικά ενδιαφέρων ήταν ο αγώνας λόγου (debate) από μέλη της ομάδας, που παρουσίασε όλο τον προβληματισμό για θέματα αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ένταξης. Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν συναισθηματικά όσον αφορά τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως προέλευσης και εκφράστηκαν με καλλιτεχνική ευαισθησία: παρουσίασαν ένα δικό τους τραγούδι για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ας πλησιάσουμε τον διπλανό μας από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχεται! Είμαστε όλοι πολίτες του Κόσμου, ας ταξιδέψουμε λοιπόν και ας γνωριστούμε!

Υπεύθυνοι καθηγητές: Erasmus +- Ευφροσύνη Παταπάτη, ΠΕ11, Διευθύντρια, Ματανάς Κωνσταντίνος, Υποδιευθυντής, ΠΕ19, Λαζάκη Παναγιώτα, ΠΕ02, Παπαδοπούλου Βασιλική, ΠΕ14, Χαβρουζά Ολυμπία, ΠΕ11.

Σχολική Διαμεσολάβηση- Βάγια Ζήκα, ΠΕ02, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θεραπεύονται με τη Γνώση και τα Ταξίδια!» Σήμερα 21 Μαρτίου 2017 στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-δράση ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία με αφορμή τον ορισμό της 21ης Μαρτίου ως σχετικής με το θέμα Παγκόσμιας Ημέρας. Οι Ομάδες Σχολικής Διαμεσολάβησης και Erasmus + ?We, the kids of the EU, believe?? συνεργάστηκαν στενά και παρουσίασαν τη δική τους οπτική για το ζήτημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κοινωνικής ανεκτικότητας και της προσέγγισης του Άλλου ως ανθρώπου με τη δική του κουλτούρα, συνήθειες και πολιτισμό. Συγκεκριμένα η Ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης παρουσίασε μια εικονική διαμεσολάβηση…

Review Overview

User Rating: 3.62 ( 3 votes)
0