Gadgets powered by Google






 
Share
© 2006-2010    3o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης  "Δόμνα Βισβίζη"
Δημιουργία - Ενημέρωση  Ιστοτόπου : Κίτσος Δημ. (Φιλόλογος) - Παπαδόπουλος Στ. (Χημικός) - Πετρούδα Γ.(Μαθηματικός) - Webteam
Φωτογραφικό υλικό :  Μπέδρελη Α.
αναζήτηση στο site μας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :  26/12/10
H συνέντευξη του μήνα (Δεκέμβριος 2010)
Συνέντευξη με τον Ραφαήλ Μ.Σανδαλτζόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Δ.Π.Θ.
1) Κύριε Σανδαλτζόπουλε, είστε καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όμως μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα;

Είμαι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα της μοριακής βιολογίας και γενετικής, σ' ένα από τα τέσσερα τμήματα που υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασα βιολογία και μετά ακολούθησαν δέκα χρόνια σπουδών στο εξωτερικό. Ύστερα ασχολήθηκα με κάποιες εταιρίας βιοτεχνολογίας και τα τελευταία οκτώ χρόνια βρίσκομαι εδώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούπολη.

2) Τι είναι ακριβώς η Μοριακή Βιολογία; Υπάρχει διαφορά από την Βιολογία;

Η Μοριακή Βιολογία είναι ένας κλάδος της Βιολογίας και δίνει έμφαση στην μελέτη των βιολογικών φαινομένων στο μοριακό επίπεδο, δηλαδή όλα τα φαινόμενα που αποτελούν τα έμβια όντα μπορούν να αναλυθούν στο επίπεδο των αλληλεπιδράσεων των μορίων όπως το DNA. Η Μοριακή Βιολογία σχετίζεται με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη και η διαφοροποίηση, αλλά και με καταστάσεις μη φυσιολογικές όπως είναι η εκδήλωση διαφόρων ασθενειών.

3) Ποιες εφαρμογές έχει η Μοριακή Βιολογία;

Ένας από τους βασικούς στόχους της Μοριακής Βιολογίας είναι να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το κύτταρο και οι νόμοι των ζωντανών οργανισμών. Με την γνώση αυτών προκύπτουν και θεραπευτικές αγωγές. Προχωρούμε στην δημιουργία φαρμάκων που αντιμετωπίζουν ορισμένες μορφές καρκίνου, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, προβλημάτων μεταβολισμού (ζακχαρώδους διαβήτη).

4) Η χαρτογράφηση του DNA είναι γεγονός ότι αποκαλύπτει τα μυστήρια της ανθρώπινης ζωής. Όμως συχνά βλέπουμε την Εκκλησία  να θέτει ηθικό πρόβλημα στις επεμβάσεις της επιστήμης στην ρύθμιση των γονιδίων. Εσείς ως επιστήμονας, τι πιστεύετε;

Πιστεύω ότι η Εκκλησία επίσημα δεν παρεμβαίνει στις ερευνητικές προσπάθειες των επιστημόνων. Οι μοριακοί βιολόγοι παράγουν γνώση. Πιστεύω όμως ότι πρέπει η εφαρμογή των τεχνολογιών  να συνάδει με τις ηθικές αξίες μιας κοινωνίας. Για παράδειγμα, αναφέρεστε, στην θεραπευτική κλωνοποίηση και στην δημιουργία οργάνων - ανταλλακτικών - για κατεστραμμένους ιστούς και όργανα ασθενών. Εκεί υπάρχουν ηθικά διλλήματα που δεν αφορούν μόνο την Εκκλησία, αλλά όλη την κοινωνία. Θα πρέπει να απαντηθούν σχετικά σύντομα, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι τεχνολογίες αυτές.

5) Είναι η Μοριακή Βιολογία ένας ενδιαφέρων κλάδος; Με ποιες άλλες επιστήμες συνδυάζεται;

Η Μοριακή Βιολογία είναι ένας από τους πιο καινοτόμους κλάδους της επιστήμης σήμερα, και ως εκ τούτου είναι μια ευκαιρία που έχουν οι νέοι που δεν υπήρχε πριν λίγα χρόνια. Κάθε καινούριο και μοντέρνο έχει μια ιδιαίτερη έλξη για τους νέους. Είναι εύκολο να συνδυαστεί με τεχνολογίες και γνώσεις από άλλες επιστήμες όπως η Φυσική, κυρίως η Χημεία, τα Μαθηματικά και ιδιαιτέρως η Πληροφορική. Τα πειράματα γίνονται στον εργαστηριακό πάγκο, όμως γίνονται και στον υπολογιστή, με προσομοιώσεις, σε μια πρώτη προσέγγιση και κατόπιν επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση μας ήταν σωστή. Γι αυτό η πληροφορική είναι συγγενική επιστήμη (Βιοπληροφορική).

6) Είναι ικανοποιητικό το επίπεδο σπουδών της Μοριακής Βιολογίας στην Ελλάδα; Γιατί αρκετοί νέοι καταφεύγουν στο εξωτερικό;

Το δικό μας τμήμα Μοριακής Βιολογίας και γενετικής είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Υπάρχουν και κάποια τμήματα συγγενή όπως τα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας - Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Ιωαννίνων που είναι πενταετούς φοίτησης. Το δικό μας ξεχωρίζει γιατί δίνει έμφαση στον τομέα της υγείας του ατόμου. Διατηρεί, βέβαια, τα πλεονεκτήματα των άλλων τμημάτων Βιοεπιστημών (τμήματα Βιολογίας Αθηνών - Πάτρας - Θεσσαλονίκης - Κρήτης) σε όλες τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ είτε για την Μέση Εκπαίδευση, είτε για προσλήψεις σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Είναι λάθος να καταφύγει στο εξωτερικό ένας νέος μόλις τελειώσει το λύκειο. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε το δικό μας τμήμα - αντικειμενικά - από τμήματα άλλων Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την Μοριακή Βιολογία να έρθει να φοιτήσει στο δικό μας τμήμα και στην συνέχεια να προσπαθήσει να γίνει δεκτός, με υποτροφία, σε άλλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης. Πολλούς φοιτητές μας (15% - 20%) κάθε χρόνο τους στέλνουμε στο εξωτερικό, πριν αποφοιτήσουν, για 6 μήνες έως 1 χρόνο με αμοιβή σε πολύ καλά ερευνητικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής μέσω διμερών συνεργασιών. Μετά την αποφοίτηση αρκετοί από αυτούς βρίσκουν υποτροφίες για εξαιρετικά υψηλής στάθμης Πανεπιστήμια. Έχουμε απόφοιτους που πήγαν στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ, στην Οξφόρδη, στην Σορβόνη...

7) Οι νέοι που εισάγονται στο τμήμα σας ξέρουν από πριν με τι έρχονται να ασχοληθούν;

Έχουμε ένα ποσοστό 15 - 35% που είναι η πρώτη τους επιλογή, ή μεταξύ των πρώτων επιλογών, στο μηχανογραφικό έντυπο. Υπάρχουν φοιτητές που μπορεί να εισάγονται με όχι και τόσο υψηλή βαθμολογία, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αποδίδουν περισσότερο και καταλήγουν με υψηλό βαθμό πτυχίου και είναι εκείνοι που συνεχίζουν και διακρίνονται. Υπάρχουν και φοιτητές που εισάγονται με υψηλή βαθμολογία αλλά στην συνέχεια - παρόλο που είναι πολύ έξυπνα μυαλά - δεν συνεχίζουν.

8) Πόσοι φοιτητές φοιτούν στο τμήμα σας; Όταν αποφοιτήσουν είναι εύκολο να εργαστούν;

Κάθε χρόνο δεχόμαστε 85 - 100 νέους φοιτητές. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι έχουν πρόβλημα εύρεσης εργασίας. Γι' αυτό όποιος έρθει στο δικό μας τμήμα πρέπει να είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά, να διακριθεί, κι όποιος είναι εξαιρετικά καλός πάντα θα υπάρχει μια θέση εργασίας γι αυτόν. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να βγει στο εξωτερικό, να ακολουθήσει μια περιπέτεια, να κυνηγήσει τις ευκαιρίες που είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές. Δεν θα το πρότεινα ως ένα τμήμα που κάποιος επιλέγει για να πάρει απλώς ένα πτυχίο, να μοριοδοτηθεί στο ΑΣΕΠ ώστε να βρει δουλειά, χωρίς να τον ενδιαφέρει η γνώση και η καριέρα σ' έναν καινοτόμο αλλά απαιτητικό τομέα της επιστήμης. Είναι δύσκολη σχολή, θέλει διάβασμα, μεγάλη κριτική ικανότητα, που προσπαθούμε να την αναπτύξουμε και εμείς βέβαια, αλλά πρέπει να έχει όρεξη και αποφασιστικότητα.
Έχουμε και ένα ποσοστό φοιτητών που επιλέγουν το τμήμα μας γιατί το θεωρούν σκαλοπάτι για να εισαχθούν στις ιατρικές σχολές. Οι απόφοιτοί μας, με κατατακτήριες εξετάσεις, είναι εύκολο να μπουν στις ιατρικές σχολές αφού έχουν δικαίωμα, όσα μαθήματα έχουν διδαχθεί και περάσει στο τμήμα μας, να τα κατοχυρώσουν στις άλλες ιατρικές σχολές.

9) Θα θέλατε - κλείνοντας - να αναφέρετε κάτι άλλο στους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον τομέα;

Είναι επιλογή - πρόκληση για νέους που θέλουν να γνωρίσουν καινούρια πράγματα, να ζήσουν μια περιπέτεια στην ζωή τους. Δεν είναι για εκείνους που θέλουν μια εύκολη σταδιοδρομία. Είναι επιλογή που σε ανατροφοδοτεί αφού έχει χαρές που σου δίνει μια μικρή ανακάλυψη στο εργαστήριο, η γνώση, η μελέτη, η επαφή με ανθρώπους με φαντασία και έξυπνες ιδέες, οι εφαρμογές που προκύπτουν απ' αυτή τη γνώση.
Ελπίζω ότι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια θα καταλάβουν οι πολιτικοί και η ελληνική κοινωνία ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην Μοριακή Βιολογία ώστε να αναπτυχθούν εταιρείες βιοτεχνολογίας και ερευνητικά ινστιτούτα.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η Ελλάδα σήμερα έχει 4-5 πολύ καλά ερευνητικά ινστιτούτα Μοριακής Βιολογίας. Είναι στην Αθήνα: το Ινστιτούτο Φλέμιγκ, το Ινστιτούτο Βιοιατρικών  Ερευνών, το Ινστιτούτο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας καθώς και στην Κρήτη το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας. Όλα έχουν στελεχωθεί και εξοπλιστεί με υψηλού επιπέδου υλικό. Πολλοί απόφοιτοι μας έχουν βρει εκεί εργασία ή κάνουν εκεί μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι εκείνοι που έχουν επιλεγεί όχι μόνο λόγω του βαθμού τους αλλά κυρίως λόγω της ώριμης απόφασής τους να συνεχίσουν.


'Αγγελος Γκόγκος Γ3