3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  "ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ"
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΥΜΗ - ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ [08/10/08]
Ο πρώτος περίπατος της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου.
Προορισμός της εκδρομής  μας ήταν οι καλύβες των Σαρακατσάνων. Κατά τη διαδρομή μας το πρώτο χωριό που συναντήσαμε ήταν ο Άβαντας, του οποίου ο πληθυσμός αυξάνει συνεχώς. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως Καππαδόκες, Σαρακατσάνοι και Κωνσταντινουπολίτες. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από ένα όμορφο δάσος , φτάσαμε στο μικρό ημιορεινό χωριό της Αισύμης, του οποίου οι κάτοικοι είναι Καππαδόκες, Πόντιοι και Σαρακατσάνοι. Τέλος , αφού διασχίσαμε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, σταματήσαμε στις καλύβες των Σαρακατσάνων , όπου ένα ζευγάρι ντόπιων Σαρακατσάνων , ο Ζ. Μπίκος και η σύζυγος του, ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν . Κάτω από τις καλύβες είδαμε τη Λεπτοκαρυά, ένα χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Νότιο Έβρο, του οποίου οι κάτοικοι είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Στην επιστροφή σταματήσαμε για αρκετή ώρα στην Αισύμη , όπου είχαμε την ευκαιρία μαθητές και καθηγητές να επισκεφτούμε το "Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσαναίων"- του οποίου τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες- και να μάθουμε για τα ήθη , τα έθιμα και τον τρόπο  ζωής  τους. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γι' αυτό τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων κ. Γ. Πιστόλα , τον κ. Ζ. Μπίκο και τη σύζυγό του.
       

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

       Οι Σαρακατσαναίοι, πληθυσμός καθαρά ελληνικός, με ιδιότυπα ήθη, έθιμα και τέχνη, έχουν ως κοιτίδα τους την ορεινή Πίνδο(Άγραφα) και μοναδική απασχόλησή τους ήταν η κτηνοτροφία. Μονόγλωσσοι και νομάδες κράτησαν και κρατήθηκαν από την παράδοση "ζωντανοί", χάρη κυρίως στον τρόπο ζωής τους. Βρίσκονταν διαρκώς σε μετακίνηση μέχρι τα μέσα του 20ο αι. Πολλοί απ΄ αυτούς μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο επέλεξαν την περιοχή του Ν. Έβρου για μόνιμη εγκατάσταση.
       Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου ιδρύθηκε το 1976. Στην Λεπτοκαρυά Αισύμης έχει κατασκευάσει τον "Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό" , όπου πραγματοποιεί κάθε χρόνο τον Αύγουστο εκδηλώσεις, το γνωστό ως "Αντάμωμα" των Σαρακατσαναίων.
       Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ο  περιβάλλων χώρος, ως χώρος Αναψυχής και εκδηλώσεων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες, οι οποίοι μαζί με την ενημέρωση για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων θα μπορούν να απολαμβάνουν τη φύση, σ΄ ένα χώρο με οξιές, καθαρό αέρα και κρύο νερό από την πηγή της Λεπτοκαρυάς.

  Παραμονή της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο της αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του  σχολείου μας εορταστική εκδήλωση  αφιερωμένη στην παιδική αντίσταση της περιόδου 1940-1945. Αυτή περιλάμβανε διασκευασμένη δραματοποίηση του αφηγηματικού έργου του Δημητρίου Ψαθά. « Οι Πιτσιρίκοι », στο οποίο συμμετείχαν  μαθητές της  Α ΄ και της Γ ΄ γυμνασίου υπό την καθοδήγηση  της διευθύντριας του σχολείου Γ. Νικολάου και  των υπεύθυνων καθηγητριών Ι. Καβανόζη, Λ. Κατιωτιούδη και Α.Κατσαρού.  Τη σκηνική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης είχε ο καθηγητής των καλλιτεχνικών Χ.Φωτάκης.  Η γιορτή πλαισιώθηκε με  επετειακά  τραγούδια που εκτελέστηκαν από  τη Χορωδία του σχολείου, της οποίας την ευθύνη είχε η καθηγήτρια της μουσικής  Μ. Συρίδου.    
        Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η γιορτή της σημαίας και απονεμήθηκαν τα βραβεία - αριστεία στους μαθητές που διακρίθηκαν για την υψηλή τους επίδοση την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ "ΟΧΙ"  [29/10/08]
 
Χ. Χαραλάμπους " Ν.Ξυλούρης: Mε την χορδή της Λύρας "
Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, το σχολείο μας ετοίμασε και παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον τραγουδιστή Ν. Ξυλούρη, που με τη φωνή του και τη στάση του σηματοδότησε τον αγώνα των φοιτητών εναντίον της χούντας, αλλά και σφράγισε με το ταλέντο του την Ελληνική μουσική σκηνή.
 Τίτλος του αφιερώματος " Ν.Ξυλούρης: Ο αρχάγγελος της Κρήτης ". Περιελάμβανε την προβολή οπτικοακουστικού υλικού (dvd) για την ζωή και το έργο του, αποσπάσματα από το βιβλίο του Χ. Χαραλάμπους " Ν.Ξυλούρης: Mε την χορδή της Λύρας ", καθώς και τραγούδια που ερμήνευσε  ο ίδιος και παρουσιάστηκαν από τη χορωδία μας. Στα πλαίσια του αφιερώματος λειτούργησε στο σχολείο μας έκθεση φωτογραφικού υλικού για τον Ν. Ξυλούρη από τη γέννησή του, το γάμο του, την κάθοδό του στην Αθήνα, την συμμετοχή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την καλλιτεχνική του προσφορά και το θάνατό του. 
Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν οι καθηγητές Κίτσος Δημ., Πατρικίου Α., Πετρούδα Γ. και Πιστίκη Χ. σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ’ τάξης. Την τεχνική υποστήριξη είχε ο μαθητής Μόραλης Άγης. Υπεύθυνη της χορωδίας η καθηγήτρια μουσικής Συρίδου Μ.

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
Η γέννηση του γιου μετά από τρεις θυγατέρες έφερε φως και αρσενική περηφάνια στη φτωχική  οικογένεια του Γιώργη Ξυλούρη. Μέρες ολόκληρες ήτανε στημένες οι  τάβλες στ' Ανώγεια , όλο το χωριό γλεντούσε μερόνυχτα κι οι μπαλωθιές στον αέρα δεν είχανε τελειωμό... Έτσι γλεντά και χαίρεται η Κρήτη τα μεγάλα γεγονότα.
      Σαν μαθητής , άντεξε μόνο μέχρι την Τρίτη δημοτικού. Τα γράμματα δεν τ' άρεσαν και προτιμούσε να βόσκει τ' αρνιά και τις αίγες και να καμαρώνεται τον λυράρη. Στα δώδεκα του χρόνια απόκτησε τη πρώτη λύρα και στα δεκατέσσερα άρχισε κιόλας να παίζει και να τραγουδά σε γάμους και πανηγύρια. Έφηβος ακόμα, ήταν περιζήτητος στα χωριά της περιοχής του. Όλοι ζητούσανε ν' ακούσουν τ' Ανωγειανάκι με τη γλυκιά φωνή. Το Ηράκλειο αποτέλεσε το σημαντικότερο σταθμό στη ζωή του. Από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του κι εκεί γνώρισε τη γυναίκα του. Η ταξική τους διαφορά δεν επέτρεπε το γάμο τους κι έτσι κλεφτήκανε ένα βράδυ και στεφανωθήκανε την επομένη το πρωί.
      Ο Ψαρονίκος γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Παιδί της γερμανικής κατοχής, βίωσε όλη τη σκληρότητα του πολέμου. Δημοκράτης από τα γεννοφάσκια του, ήτανε πάντα παρών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη δυναμική παρουσία του δίπλα στους φοιτητές του Πολυτεχνείου. Ό,τι έκανε το 'κανε με τη θωριά του στραμμένη στον Ψηλορείτη. Από τα σπηλιαράκια και τ' αγρίμια του βουνού αντλούσε τη δύναμη και τη λεβεντιά του. "Παράδεισος θαρρώ 'ναι η Κρήτη, σύντεκνε", είχε πει σε μια συνέντευξη του, λίγο πριν τον καλέσουν κοντά τους οι αρχάγγελοι.   

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ  [30/11/08]
Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε με το σχολείο μου τη γερμανική σχολή στην Θεσσαλονίκη. Η εν λόγω σχολή είχε διοργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι για φιλανθρωπικούς σκοπούς και αυτή ήταν η αφορμή του ταξιδιού μας . Μέσα σε λίγες ώρες βρισκόμασταν στην όμορφη συμπρωτεύουσα και στη σχολή . Από την πρώτη ματιά , η λέξη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν  " τέλεια "! Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που διακόσμησαν το χώρο ,και φυσικά τα γιορτινά στολίδια, που πρόσθεταν έναν χαρούμενο τόνο και θύμιζε αληθινά Χριστούγεννα...Σε κάθε πάγκο υπήρχε και κάτι διαφορετικό. Στον έναν κοσμήματα χειροποίητα, στον άλλο γερμανικά γλυκά και πλούσια εδέσματα, διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ακόμη και γερμανικά βιβλία. Επιπλέον, διάφορες χορωδίες μας κρατούσαν συντροφιά τραγουδώντας μελωδικά, όμορφα τραγούδια. Μπορεί ο χώρος να ήταν λίγο μικρός, παρόλα αυτά όμως ,η φιλική διάθεση των ανθρώπων  εκεί σε συνδυασμό με την υπέροχη διοργάνωση δημιούργησαν μια ωραία γιορτινή ατμόσφαιρα. Η επίσκεψη στη σχολή αυτή αποτέλεσε μία αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο για μένα αλλά ,πιστεύω , και για όλους όσοι βρέθηκαν εκεί!                                                                                                          


Μακρή Κατερίνα B2
Συνοδοί καθηγητές : Ζησίδου Β. - Ιωαννίδης Α.

Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  [10/01/09]
19-21 Δεκεμβρίου 2008
Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα... Είναι ίσως ένα από τα καλύτερα "δώρα" που μπορεί και μας προσφέρει το σχολείο μας. Όταν μάθαμε τα ευχάριστα νέα, ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα όλων μας ένα φωτεινό χαμόγελο, γεμάτο ικανοποίηση, ελπίδα, ανυπομονησία. Πιστεύαμε όλοι πως αυτή η εκδρομή θα μας πρόσφερε υπέρμετρη χαρά, αξέχαστες στιγμές, πλούσιες γνώσεις. Και τελικά δε διαψευσθήκαμε. Ήταν όντως μια εκδρομή που μας συνάρπασε, μια εκδρομή με μοναδικές εμπειρίες που μας έφερε σε επαφή με τον αξιοθαύμαστο αρχαιοελληνικό μας πολιτισμό, αλλά και με το  νεότερο.
Ακρόπολη, Βουλή, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πλανητάριο, Πλάκα, Μοναστηράκι, τοποθεσίες που παλιότερα βλέπαμε μονάχα από φωτογραφίες και που φάνταζαν όνειρο, έγιναν τώρα για μας ζωντανή ανάμνηση.
Αξίζει να αναφερθούμε και στη θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε, "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" με την Κ.Καραμπέτη, μια παράσταση αρκετά πρωτότυπη και διασκεδαστική, καθώς και στη βραδιά στη μουσική σκηνή, κατά την οποία Παπακωνσταντίνου και Θηβαίος μας ταξίδεψαν με το τραγούδι τους και Ζουγανέλης, Μπουλάς και Καλυβάτσης έδωσαν ρεσιτάλ υποκριτικής.
Εκτός από τον εμπλουτισμό των γνώσεών μας, η εκδρομή συνέβαλε και στην ισχυροποίηση των μεταξύ μας δεσμών, αλλά και των σχέσεών μας με τους καθηγητές μας.
Λαζαρίδου Ειρήνη Γ2

Το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε κι αυτό με την σειρά του τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή 19 με 21 Δεκεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα ,την Αθήνα .Οι μαθητές της τρίτης τάξης συμμετείχαν σε αυτήν την τόσο σημαντική αλλά και ενδιαφέρουσα εκδρομή .Ευτυχώς, ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς τους τυχερούς μαθητές γιατί οι εμπειρίες που αποκόμισα θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη μου.
Πραγματικά όλοι μας περάσαμε απερίγραπτα! Δεν ήταν τόσο οι ξεναγήσεις που μας συνάρπασαν ,όσο το όλο ταξίδι με τους φίλους και τους καθηγητές μας. Τέτοιου είδους εμπειρίες μένουν σίγουρα για πάντα χαραγμένες στις καρδιές όλων των μαθητών.
Πίτρης Ιωάννης Γ4

Την τελευταία μέρα λειτουργίας του σχολείου και για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε  με επιτυχία «Το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι». Σκοπός της εκδήλωσης  ήταν η συγκέντρωση χρημάτων και η  διάθεσή τους για φιλανθρωπικό σκοπό.
Οι μαθητές συμμετείχαν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι με κατασκευές που δημιούργησαν καθώς και με παλιά αγαπημένα τους αντικείμενα όπως κάρτες, ημερολόγια, επιτραπέζια παιχνίδια, χειροποίητα κεριά , χριστουγεννιάτικα δώρα κ.ά. Παράλληλα, έφτιαξαν παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας με συνταγές που τους δόθηκαν από τις καθηγήτριες τους. Στη διάρκεια του παζαριού σερβίρονταν βάφλες , Gluhwein και διάφορα άλλα  εδέσματα.
Την εκδήλωση "έντυσαν" με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μουσική  μαθητές του σχολείου μας. Πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε  στο σχολείο μας.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές : Ζησίδου Β., Αναστασοπούλου Ε., Ιωαννίδης Α., Λαμπρακάκη Μ., Μπιριντζή Σ., Μπόζιου Μ., Παπασιαπαλίνη Α.
Βοήθησαν η κ.Μπέδρελη Α. και η Βαΐδου Δ. 
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ  [23/12/08]
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ [18/11/08]
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑ  [27/01/09]
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  [19/01/09]
Ο 3ος περίπατος του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο ιστορικό χωριό του νομού μας, την Κορνοφωλιά. Το χωριό αυτό βρίσκεται ανάμεσα στη Δαδιά και το Σουφλί και προφανώς πήρε το όνομά του από τις άφθονες κουρούνες, δηλαδή τα κοράκια, που φώλιαζαν στα δέντρα του.
        Θρησκευτικό και εθνικό κέντρο κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας και μετά ήταν το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται εκεί και το οποίο επισκεφτήκαμε αμέσως μετά την άφιξή μας στο χωριό. Μετά το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας και αφού ακούσαμε λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής και του χωριού από την ηγουμένη, κατηφορίσαμε προς το κέντρο της Κορνοφωλιάς και περπατήσαμε στους δρόμους της για να γνωρίσουμε καλύτερα την  περιοχή και τους κατοίκους της.
        Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με αγρότες της περιοχής  που εκείνες τις ημέρες εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους και να ενημερωθούμε για τα αιτήματά τους.
Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο θεατράκι του σχολείου μας την παράσταση «Οικογένεια Νώε» των «Ξ. Καλογεροπούλου - Θ. Μοσχόπουλου». Η παράσταση παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα «Κιβωτός», των φοιτητών του τμήματος Επιστημών της εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία (ΤΕ.Ε.Π.Η) του Δ.Π.Θ και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου, που την παρακολούθησαν.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε ΠΟΡΟΪΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ  [28-30/01/09]
Περιβαλλοντική εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι αντίστοιχες ομάδες του σχολείου μας το τριήμερο 28-30 Ιανουαρίου στο Κ.Π.Ε Ποροΐων. Εκεί , είχαν την ευκαιρία μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν  να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση.
        Την πρώτη μέρα, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε Ποροΐων, ενημέρωσαν τα παιδιά για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, πρόβαλλαν σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και εργάστηκαν μαζί τους κατά ομάδες πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που τους δόθηκαν και αφορούσαν στο περιβάλλον.
        Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον περιβάλλοντα χώρο, να ενημερωθούν για την σπουδαιότητα αλλά και τα προβλήματα της λίμνης  και να δουν από κοντά σπάνια είδη πουλιών . Το ίδιο βράδυ διανυκτέρευσαν στον Οικοπεριηγητή, το οικολογικό κέντρο της Κερκίνης και την τελευταία μέρα περιηγήθηκαν με βαρκάδα στη λίμνη ,  ενώ επισκέφτηκαν και μονάδα εκτροφής  βουβαλιών.

Συνοδοί καθηγητές : Καραγεωργίου Ν. , Ζησίδου Β. , Κατσαρού Α. , Κίτσος Δ. , Παπαδόπουλος Σ. , Νικολάου Γ.
ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ  [13-14/02/09]
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, το 15 μελές του σχολείου μας σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία πάρτυ-μασκέ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πολλοί μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σ΄ αυτό ντυμένοι αποκριάτικα, ενώ το συγκρότημα «Phsycho» με τη μουσική του ανέβασε το ρυθμό.
   Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εξάλλου και το επόμενο βράδυ σε γνωστό καφέ της πόλης, παρουσία πολλών γονιών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας.
   Τα έσοδα των εκδηλώσεων διατέθηκαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.
ΣΧ.ΕΤΟΣ  2008-09
Οι 15οι περιφερειακοί μαθητικοί καλλιτεχνικοί αγώνες θεάτρου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Συμμετείχαν σχολεία απ΄ όλους τους νομούς  της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ανάμεσά τους, εκτός διαγωνισμού, και το σχολείο μας με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης μπακάλης» η οποία απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων όσοι την παρακολούθησαν.
Κοινή , βέβαια , η διαπίστωση πως είναι ανάγκη να στηριχθούν τέτοιου είδους προσπάθειες.
       Το 1ο βραβείο έλαβε τελικά το Γυμνάσιο Χρυσούπολης με το θεατρικό έργο
«Ο Δράκος» του Ε. Σβαρτς.
   Παράλληλα στον ίδιο χώρο, λειτούργησε αναδρομική έκθεση αφίσας με θέμα «Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 1995-2009» με υλικό από το αρχείο του σχολείου μας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2009 [12-13/03/09]
EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΟΛΥΜΠΟΥ  [15-17/03/2009]
           Στις 15,16 και 17 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του  γυμνασίου μας στο ΚΠΕ Ολύμπου με τη συμμετοχή και της Ομάδας Αγωγής Υγείας. Οι ομάδες διανυκτέρευσαν  στον Παλαιό Παντελεήμονα και κατά την εκεί παραμονή τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον παραδοσιακό οικισμό, να λάβουν πληροφορίες για την τεχνική οικοδόμησης των παραδοσιακών σπιτιών και έτσι να μυηθούν στην πρακτική εφαρμογή της αρχής της αειφορίας.
          Τη δεύτερη μέρα οι δραστηριότητες του ΚΠΕ Ολύμπου περιλάμβαναν την περιδιάβαση των μαθητών και των συνοδών τους μέσα στο δάσος , όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν διάφορα είδη  φυτών και την πρακτική αξιοποίηση τους από τους ανθρώπους της περιοχής, καθώς και  να εντοπίσουν ίχνη από άγρια ζώα .
       Την επόμενη μέρα η περιήγηση συνεχίστηκε στο χώρο του κάστρου του Πλαταμώνα κατά τη διάρκεια της οποίας συνειδητοποίησαν τη στρατηγικής σημασίας θέση του και  ενημερώθηκαν για  τη ζωή των κατοίκων της μεσαιωνικής περιόδου στο κάστρο. Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες οι μαθητές αντιλήφθηκαν το γεγονός ότι  οι άνθρωποι των παλιότερων εποχών ζούσαν σε απόλυτη ισορροπία με τη φύση και πως η καθημερινή τους ζωή ήταν μια διαρκής απόδειξη του σεβασμού τους προς αυτήν. 

Συνοδοί καθηγητές : Μπέδρελη Α. ,Ζησίδου Β., Μπόζιου Μ., Κατσαρού Α.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΓΚΕΡΤΣΟΥ-ΣΑΡΡΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ [19/03/2009]
Το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου τη συγγραφέα Άννα Γκέρτσου- Σαρρή. Η κυρία Γκέρτσου μίλησε στα παιδιά για τη Δόμνα Βισβίζη, αφού η ίδια είναι και η συγγραφέας του βιβλίου «Μ΄ ενάντιους ανέμους» που αναφέρεται στη ζωή και στους αγώνες της θρακιώτισσας ηρωίδας. Παρακολούθησε, επίσης, μαζί με τους μαθητές της Α΄ τάξης δραματοποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου της, που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του σχολείου μας και επιμελήθηκαν η κ. Μπρίτσου και η κ. Κατσαρού. Στη συνέχεια συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις και τις απορίες τους.
        Βρέθηκε στην περιοχή μας καλεσμένη του Γυμνασίου Φερών και ανταποκρίθηκε με χαρά σε ανάλογη πρόσκληση και του σχολείου μας. Θα πρέπει, τέλος, να αναφέρουμε πως η Άννα Γκέρτσου-Σαρρή έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ και με 2 κρατικά βραβεία.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 [24/03/2009]
Ο  Κολοκοτρώνης αποτελεί ,κατά τη γνώμη των ιστορικών , μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες της Επανάστασης. Οι νίκες του στα πεδία των μαχών , η εμφύλια φυλάκισή του και η εναντίωση του  στη Βαυαροκρατία του Όθωνα , ανέδειξαν το όνομά του σε συνώνυμο του Αγώνα του 1821.                    
Αφιερωμένη, λοιπόν , στο Γέρο του Μοριά, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ήταν η σημερινή γιορτή του σχολείου μας. Για τη ζωή και τη δράση του μίλησαν οι μαθητές της Β΄ τάξης Λιανίδου Ελένη και Λέβεντος Κων/νος, ενώ παράλληλα προβλήθηκε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και διαβάστηκαν ανθολογημένα αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Νικολάου.  Ακόμη, παρουσιάστηκε δραματοποιημένος ο Λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα από τον μαθητή της Γ΄ τάξης Γκρεκίδη Αθανάσιο.
Στη συνέχεια η χορωδία μας τραγούδησε για το 1821, ενώ η χορευτική ομάδα χόρεψε καλαματιανό, τσάμικο, συρτό και χασάπικο.
Εργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί : Κουσίδου Σ., Πέγιου Χ., Μαργαρίτη Ε., Τουλουμτζή Φ., Κύτρος Ι., Ζηλιασκόπουλος Α., Παπαδόπουλος Σ., Φωτάκης Χ., Συρίδου Μ.,  Χαβρουζά Ο., Γκρορίδης  Π.

Η 4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ [3-6/04/2009]
Από την ώρα που η ιδέα της Κέρκυρας μπήκε ως επιλογή για την τελευταία εκδρομή της Γ' τάξης, ξέραμε ότι θα είναι και η καλύτερη εκδρομή που έχουμε πάει.  Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε στο νησί ότι οι ελπίδες μας μάλλον θα επιβεβαιώνονταν.
Ούτε το πολύωρο ταξίδι Αλεξανδρούπολης-Κέρκυρας, ούτε ο ''κυκλοθυμικός'' καιρός επηρέασε την άποψη μας για την εκδρομή. Χωρίς ,όμως, αυτή να χάνει τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της, οι διοργανωτές της φρόντισαν έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε κτίριο ούτε γενικότερα περιοχή μιας κάποιας σημασίας για το νησί που να μην επισκεφθούμε. Παλαιοκαστρίτσα , Ποντικονήσι αλλά και Αχίλλειον, Άγιος Σπυρίδωνας και βίλα Μον Ρεπό εξερευνήθηκαν ενδελεχώς.
Παρόλα αυτά, κάθε μεσημέρι είχαμε ένα τρίωρο τουλάχιστον για να δούμε μόνοι μας το νησί και να κάνουμε φυσικά τα ψώνια μας, αλλά και χρόνο για ξεκούραση και  βραδινή διασκέδαση .
Εντύπωση μας έκανε η φιλικότητα και η ευγένεια των Κερκυραίων απέναντί μας, καθώς επίσης και το παραδοσιακό ποτό της περιοχής, το Κουμ Κουάτ.
Σ' όλα αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα ,όμως, έρχεται να προστεθεί η θλίψη μας, αφού είναι η τελευταία πολυήμερη εκδρομή με το 3ο γυμνάσιο Αλεξ/πολης, άρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το ''τέλος μιας εποχής''. Κι όμως, η τετραήμερη εκδρομή της Γ΄  γυμνασίου στην Κέρκυρα δεν παύει να αποτελεί μία ακόμα αξέχαστη εμπειρία που θα συνδέουμε επ' άπειρον με το σχολείο μας, ακόμα και όταν δε θα είμαστε πλέον εδώ.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνοδούς καθηγητές μας: Νικολάου Γ., Μαργαρίτη Ε., Κύτρο Ι., Καραγεωργίου Ν., Χαβρουζά Ο., Πετρούδα Γ.

Κουγιουμτζής Γεώργιος  Γ3
Παπαδόπουλος Θεόδωρος Γ3

Στις 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στην Ορεστιάδα οι τελικοί αγώνες αγοριών-κοριτσιών Γυμνασίων Έβρου στην πετοσφαίριση-καλαθοσφαίριση-χειροσφαίριση και στο ποδόσφαιρο,  στους οποίους το σχολείο μας συμμετείχε με δύο ομάδες αγοριών.
Στον τελικό της χειροσφαίρισης η ομάδα μας επικράτησε εύκολα του ΤΑΔ Διδυμοτείχου με σκορ 31-10, κατακτώντας την πρώτη θέση για 2η χρονιά. Στον τελικό της πετοσφαίρισης μετά από ένα καλό ξεκίνημα η ομάδα μας έχασε με 2-0 σετ (25-18,25-15) από το ΤΑΔ Ορεστιάδας.
Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες μας για την προσπάθειά τους.
Οι συνθέσεις των ομάδων μας :
ΧΑΝΤΜΠΩΛ : Κορράς, Βουδιάδος, Ουζουνίδης, Μαυροβουνιώτης, Σικλαφίδης, Κεραμάρης, Αλεξάκης, Σαχανίδης, Σταυρίδης, Χατζησταύρου, Γιοβανούδης.
ΒΟΛΛΕΪ : Γκίνης, Καπούλας, Μάμμος, Αρβανιτίδης, Κίτσιος, Μαμούγκας, Κουσάρης
Υπεύθυνοι καθηγητές: Γκρορίδης Π.,  Χαβρουζά Ο.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ [09/04/2009]
Αρχηγός εκδρομής : Νικολάου Γ.
Συνοδοί Καθηγητές : Κίτσος Δ. -Πατρικίου Α. -Πετρούδα Γ. -Χαριτούδη Σ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ [13/05/09]
Την τελευταία ημέρα των σχολικών μαθημάτων παρουσιάστηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, το πρόγραμμα "Από το Φάρο της Αλεξάνδρειας ... στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης"  που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Την  εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου παρουσία της υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κας Τσιροπούλου Σ.

Υπεύθυνοι καθηγητές
Κίτσος Δημ. - Παπαδόπουλος Στ.
                                                                                              
Δείτε την παρουσίαση σε μορφή PDF

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό για τη βράβευση Σχολικών Δικτυακών Τόπων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, που προκήρυξε η "Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση" και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών "Μιχάλης Δερτούζος" σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, η ιστοσελίδα μας ξεχώρισε και βρέθηκε ανάμεσα στις 20 καλύτερες.
Αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και συνάμα κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας .
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ [06/05/09]
Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009 παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Έφηβοι & Διαδίκτυο" που υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς από την Ομάδα Αγωγής Υγείας. Η παρουσίαση έγινε μέσω υπολογιστή, σε μορφή Power Point, από την κεντρική οθόνη του σχολείου. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών που συμμετείχαν στην ομάδα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες
Παπασιαπαλίνη Αναστασία
Μπέδρελη Αμαλία
Μπόζιου Μαρία

Δείτε την παρουσίαση σε μορφή PDF

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ... [08/06/09]
      Η ετήσια έκδοση του περιοδικού του σχολείου μας με τον τίτλο " Μίλησε Μνήμη" κυκλοφόρησε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λεύκωμα που εκδίδεται εδώ και δέκα χρόνια και που η αξία του μεγαλώνει στο πέρασμα των χρόνων. Αφιερωμένη, λοιπόν, στα "10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ"  είναι η φετινή έκδοσή του. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει, ανάμεσα στα άλλα, πληροφορίες για τις ομάδες και τη δουλειά τους κατά τη φετινή σχολική χρονιά , για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν και τα αποτελέσματά τους, αλλά και για τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2008-09. Όλα αυτά συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το περιεχόμενο του περιοδικού είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς που πραγματοποιείται στο σχολείο.