Gadgets powered by Google






 
Share
© 2006-2010    3o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης  "Δόμνα Βισβίζη"
Δημιουργία - Ενημέρωση  Ιστοτόπου : Κίτσος Δημ. (Φιλόλογος) - Παπαδόπουλος Στ. (Χημικός) - Πετρούδα Γ.(Μαθηματικός) - Webteam
Φωτογραφικό υλικό :  Μπέδρελη Α.
αναζήτηση στο site μας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :  31/10/11
Τμήματα ένταξης  2011-12
Για 5η συνεχή σχολική χρονιά λειτουργούν τα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) στο σχολείο μας με την αμέριστη υποστήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων και της Διεύθυνσης που φρόντισε για την άμεση κάλυψη κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και μερίμνησε για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Τα ΤΕ φιλοξενούν μαθητές και μαθήτριες με "Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες", όπως μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής ή ελλειμματική προσοχή, δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθογραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία…
Και τη φετινή σχολική χρονιά (2011-2012) στα ΤΕ διδάσκονται τα εξής μαθήματα:
  • Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Α,Β,Γ τάξεις)
  • Νεοελληνική Γλώσσα (Α,Β,Γ τάξεις)
  • Μαθηματικά (Α,Β,Γ τάξεις)
  • Φυσική (Β,Γ τάξεις)
  • Χημεία (Β,Γ τάξεις)
    Τα μαθήματα διεξάγονται ταυτόχρονα/παράλληλα με τα αντίστοιχα μαθήματα της τυπικής τάξης. Ως προς τους στόχους και το περιεχόμενο της διδασκαλίας εφαρμόζεται το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας. Ως προς τις μεθόδους και την αξιολόγηση αξιοποιούνται μέθοδοι διδασκαλίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών/τριών, όπως η αρχή της εποπτείας και πολυαισθητηριακή προσέγγιση, η εγγύτητα στη ζωή, η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, η εξατομίκευση της διδασκαλίας, η σταδιακή προσέγγιση των διδακτικών στόχων και η ανάλυση έργου. Η βιωματική μάθηση αποτελεί αρχή για όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και πολύ περισσότερο για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Ο συνδυασμός των μεθόδων και διδακτικών προσεγγίσεων ανάλογα με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και τους επιδιωκόμενους διδακτικούς-μαθησιακούς στόχους αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας.
    Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα ΤΕ προωθούν τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τυπικής τάξης, αλλά οπωσδήποτε και με τους γονείς/κηδεμόνες και πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται στην εκπαίδευση και τη μελέτη των μαθητών και μαθητριών με μαθησιακές δυσκολίες.
    Έχουν ωστόσο προκύψει μύθοι για τις Μαθησιακές Δυσκολίες, που είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης και ζητημάτων που σχετίζονται με την αιτιολογία και την προσπάθεια σαφούς ορισμού. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν εμποδίσει τη λήψη εκπαιδευτικών μέτρων αντιμετώπισης, έχουν προκαλέσει αρκετό "πόνο" στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και στις οικογένειές τους και συχνά έχουν οδηγήσει σε σύγχυση όλους τους ενδιαφερόμενους. Η ανάδειξη και η απόρριψη των μύθων, οι οποίοι παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, είναι απαραίτητη για την κατανόηση του περιεχομένου των μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και για την αποτελεσματική εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών που τις αντιμετωπίζουν.

Μύθος
Ανασκευή
Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν
αποτελούν ειδική εκπαιδευτική ανάγκη.

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πραγματικές και δεν αποτελούν δημιούργημα των επιστημόνων. Πρόσφατες έρευνες ανέδειξαν και νευρολογικής φύσης διαφορές στη λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες έχουν χαμηλή νοημοσύνη.
Εξ' ορισμού οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες έχουν τουλάχιστον φυσιολογική νοημοσύνη. Κάποια από τα παιδιά αυτά έχουν υψηλή νοημοσύνη, ενώ άλλα βρίσκονται στο κατώτερο όριο του φυσιολογικού.
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορούν να μάθουν.
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες όπως έχει δείξει η διδακτική πρακτική μπορούν όχι μόνο να μάθουν, αλλά και να προχωρήσουν σε ακαδημαϊκές σπουδές. Μόνο προαπαιτούμενο είναι να εκπαιδευθούν με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, ώστε να παρακάμψουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς διδασκαλίας.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πρόβλημα που υπάρχει κατά τη γέννηση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί από την ακατάλληλη διδασκαλία. Είναι όμως δυνατό, η κατάλληλη προσαρμογή της διδασκαλίας να διευκολύνει τη μάθηση και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες.
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες είναι απλά τεμπέληδες.
Η εικόνα του μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες που είναι ανενεργός και τεμπέλης δεν είναι ακριβής. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν εργασίες. Επίσης, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια νέα αποτυχία, δεν εμπλέκονται εύκολα σε ακαδημαϊκά έργα.
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο στα μαθήματα του σχολείου.
Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών κοινωνικο-συναισθηματικών προβλημάτων στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που είτε προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία είτε από προβλήματα σε γνωστικές λειτουργίες.
Οι μαθησιακές δυσκολίες ξεπερνιούνται με τον καιρό.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι δια βίου πρόβλημα. Εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση σε κάθε ηλικία, όμως δεν εξαφανίζονται με το χρόνο.
Οι μαθησιακές δυσκολίες θεραπεύονται.
Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν διαρκή και μόνιμη συνθήκη . Υπάρχουν προγράμματα που διευκολύνουν και βελτιώνουν τη μάθηση αυτών των μαθητών.
Πηγή:Παντελιάδου Σ., Μπότσας Γ., Μαθησιακές Δυσκολίες, Βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά, Παν/μιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής, Βόλος 2007
Η αποτελεσματική διδασκαλία των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αποτελεί πρωταρχικό στόχο του σχολείου μας. Με τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης πιστεύουμε ότι συνδράμουμε θετικά προς την κατεύθυνση αυτή βοηθώντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες με μαθησιακές δυσκολίες να αλλάξουν τη δύσκολη για αυτούς καθημερινή σχολική πραγματικότητα και τη δουν με μια πιο αισιόδοξη ματιά.


Τουλουμτζή Φιλιώ
Φιλόλογος - Υπεύθυνη τμημάτων ένταξης
x