ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η ακριτική πρωτεύουσα του Νομού Εβρου δεν έχει απλώς τη γοητεία των παραθαλάσσιων πόλεων, αλλά είναι παράλληλα ιδανικό oρμητήριο για ιαματικό τουρισμό στην Τραϊανούπολη και οικοτουρισμό στο Δέλτα του Εβρου, σημαντικό υδροβιότοπο της χώρας μας.
10 λόγοι για να επισκεφτείτε την Αλεξανδρούπολη:
01 Για να καθίσετε στα καφενεία του φάρου, εκεί όπου δίνουν ραντεβού οι ηλικιωμένοι ντόπιοι κάτοικοι, ατενίζοντας το Θρακικό πέλαγος. Ισως το μόνο σημείο όπου διασώζεται ακόμα η μοναδική ατμόσφαιρα της παραμεθόριας, λίγο ξεχασμένης, πόλης. Τις καλές νύχτες θα διακρίνετε, στο βάθος αριστερά, να τρεμοσβήνουν τα φώτα των τουρκικών κωμοπόλεων.
02 Για να κάνετε βουτιές στα "κόκκινα βράχια", αλλά κυρίως για να δείτε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφεδάκι στον Ορίζοντα.
03 Για να περάσετε από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Αγγελικής Γιαννακίδου (14ης Μαΐου 63, Τ/25510-36.663, www.emthrace.com). Είναι ένα από τα πιο καλοστημένα, μικρά, σύγχρονα μουσεία της χώρας μας. Με θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην ενδυμασία, στον λατρευτικό κύκλο, στην προβιομηχανική διατροφή-ζαχαροπλαστική, στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μια πολύ καλή εισαγωγή στον ευρύτερο χώρο της Θράκης.
04 Για να μπείτε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (πλατεία Μητροπόλεως, Τ/25510-27.853). Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικού ύφους κτήριο του 1909, όπου κάποτε λειτουργούσε το πρώτο εξατάξιο γυμνάσιο της πόλης. Σημαντική συλλογή με εικόνες από την Κοσμοσώτειρα, αρχεία και έγγραφα της πόλης και κειμήλια από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, που διέσωσαν οι πρόσφυγες.
05 Για να επισκεφθείτε τα Λουτρά. Είναι στην πραγματικότητα η ρωμαϊκή πόλη Τραϊανούπολη, που ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Πόλη-κόμβος στην Εγνατία οδό. Τα ερείπιά της (ξενώνας/κτίσμα θερμών λουτρών Χάνα, παρακείμενα θολωτά κτίρια) σώζονται δίπλα στο σημερινό χωριό. Καλό σημείο, το καλοκαίρι κυρίως, για να παρατηρήσετε την ντόπια ανθρώπινη "πανίδα" που συγκεντρώνεται στα ιαματικά λουτρά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψή σας στο Δέλτα του Έβρου, μιας και απέναντι από τα λουτρά λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Εβρου (Τ/25510-61.000).
06 Για να πάτε στο Δέλτα του Εβρου, έναν από τους πιο καλά διατηρημένους υδροβιότοπους της χώρας μας. Λόγω της γειτνίασής του με την Τουρκία υποχρεώθηκε σε μια συνοριακή απομόνωση, και έτσι είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που διατηρούνται σχετικά ανέπαφα. Εχουν καταγραφεί, τόσο σε αυτό όσο και στη ζώνη κατά μήκος του ποταμού, πάνω από 350 είδη φυτών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών και 304 είδη πουλιών, από τα 423 που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Το καλοκαίρι είναι σκεπασμένο με μπλε λουλούδια, τα Limonium, που όσο πλησιάζει το φθινόπωρο το χρώμα τους αλλάζει σε μοβ και μετά γίνεται λευκό.
07 Για να δείτε τα ασκηταριά των Αγίων Θεοδώρων, του 11ου αιώνα - η ελληνική εκδοχή της τέχνης των βράχων. Θα φτάσετε διασχίζοντας το χωριό Αβαντας με τους φράγκικους πύργους, χτισμένους το 1430, οχυρωματικά έργα των Γατελούζων, Γενουατών που πήραν στη δικαιοδοσία τους την περιοχή μαζί με την Αίνο, τη Σαμοθράκη, τη Λέσβο και τη Λήμνο, μετά την Δ΄ Σταυροφορία.
08 Για να κάνετε βόλτα στη συνοικία των Ρομά - Κατσίβελων (Κατσιβέλικα). Μία από τις τρεις μουσουλμανικές μειονότητες που συμπεριλαμβάνονται στη συνθήκη της Λωζάνης, οι Κατσίβελοι είναι Αθίγγανοι που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ και ζουν στη Θράκη. Σχετικά κλειστή κοινωνία, ζει στο άλλοτε περιθώριο της πόλης, σε μια πολύχρωμη από κάθε άποψη συνοικία. Πάρα πολύ φιλόξενοι! Περιδιαβαίνοντας στη γειτονιά, κάντε ένα διάλειμμα για καφέ στον Μαύρο Αετό (Αβαντος 24) ή στο καφενείο του Νταγκλή (Αβαντος 18).
09 Για να φτάσετε ώς τις Φέρες και να δείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (Παναγία η Κοσμοσώτειρα), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία μας. Χτισμένη το 1152 κατά παραγγελία του σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Αγγέλου Κομνηνού από Κωνσταντινουπολίτες μαστόρους, σαν πριγκιπικό κτίσμα που είναι, έχει αυτή την κομψότητα των κατασκευών της Βασιλεύουσας. Πραγματικά εξαιρετικό κτήριο! Αν τύχει να βρεθείτε εκεί μεσημέρι, αναζητήστε την ταβέρνα Αστέρια για ντόπιο κατσικάκι στη λαδόκολλα.
10 Για να επισκεφθείτε τη Μάκρη, ένα μικρό μικτό χωριό, όπου Έλληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν αρμονικά για αιώνες. Στο μικρό λιμανάκι, επίνειο του χωριού, τον Πλάτανο, υπάρχουν απομεινάρια νεολιθικών οικισμών - στη θέση Σπηλιά του Κύκλωπα, που μάλλον ήταν χώρος λα-τρείας. Στην Αγία Παρασκευή εξακολουθεί να λατρεύεται η ιδιαίτερα αγαπητή στους Θρακιώτες Αγία. Συνεχίστε ώς την κοντινή Mεσημβρία, που μνημονεύεται από τον Hρόδοτο ως η δυτικότατη "πόλις" της σαμοθρακικής "περαίας", την οποία διέσχισε η στρατιά του Ξέρξη το 480 π.X., κατά την εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας. Περπατήστε στις ανασκαφές και καταλήξτε για μεσημεριανό στο πολύ ωραίο λιμανάκι, για ψάρι φυσικά...
Από τον Δημήτρη Ξανθούλη (περιοδικό Passport)