Gadgets powered by Google






 
Eκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης σε πείραμα του CERN στο σχολείο μας...(12/02/14)
*

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

   Σε ειδικό έντυπο, που μοιράστηκε στους μαθητές και μαθήτριες μετά το τέλος της σύνδεσης,  είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν τα παιδιά τις εντυπώσεις τους:
"Συγκλονιστική", "εντυπωσιακή", "μοναδική", "αξέχαστη", "καταπληκτική", είναι κάποια από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν την εμπειρία και να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους.
Ευχαριστημένοι  και ικανοποιημένοι ήταν και οι καθηγητές τους. Ενδεικτικό το σχόλιο ενός από αυτούς: "Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εμπειρία για όλους. Πολύτιμη η επαφή των παιδιών με την έρευνα και τις εξελίξεις της...".

Σταχυολογώντας τα σχόλια των παιδιών...

  •     "...είμαστε πάρα πολύ τυχεροί και ευχαριστούμε τους ερευνητές του CERN για την ευκαιρία που μας δόθηκε..."

  •     "...μου κέντρισε το ενδιαφέρον για τη φυσική..."

  •     "Με εντυπωσίασε το μέγεθος του ανιχνευτή, ο αριθμός των καλωδίων και του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διεξαγωγή των πειραμάτων. Είμαι ενθουσιασμένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω όλα αυτά τα πράγματα που είναι προσιτά σε λίγους."

  •     "Νιώθω πολύ τυχερός που είδα και άκουσα αυτή την υπέροχη παρουσίαση. Για πρώτη φορά στη ζωή μου μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω περισσότερα γι΄ αυτό το μεγάλο επίτευγμα της ανθρωπότητας."

  •     "με εντυπωσίασε το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του μηχανήματος.."

  •     "...με εντυπωσίασε το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε 105 μέτρα κάτω από τη γή, στο κέντρο ενός μηχανήματος που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνθήκες ίδιες με εκείνες της δημιουργίας του κόσμου. Η τεχνολογία είναι απίστευτη!"

  •     "...με εντυπωσίασαν οι χώροι στους οποίους ξεναγηθήκαμε, οι εγκαταστάσεις, αλλά και ο τρόπος που εργάζονται όλοι εκεί..."

  •     "... εντυπωσιακό το πόσο καταρτισμένοι είναι όλοι οι επιστήμονες, αλλά και το πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν..."

  •     "Συγκινήθηκα όταν έμαθα ότι είμαστε από τους πρώτους που βλέπουν την καρδιά του ανιχνευτή σε όλη την Ευρώπη. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα και είδα κάτι τόσο συγκλονιστικό!"

  •     "...είναι αξιοθαύμαστο ότι προβάλλεται για πρώτη φορά και μάλιστα σε μαθητές!"

  •     "Η ξενάγηση ήταν πολύ εντυπωσιακή! Είδα και άκουσα πράγματα που δεν είχα έρθει σε επαφή μαζί τους ποτέ ξανά στη ζωή μου. Ήταν μοναδικό και θα ήθελα σίγουρα να το ξαναζήσω. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Απίθανη εμπειρία!"

   Κοινή κατάληξη στα περισσότερα σχόλια ήταν η επιθυμία των παιδιών να επισκεφθούν το CERN από κοντά. Δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε αυτή να πραγματοποιηθεί....

To 3o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης "Δόμνα Βισβίζη" ήταν ένα από τα 7 γυμνάσια της χώρας μας που συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης μαθητών και μαθητριών στο πείραμα CMS του LHC στο CERN. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών. Ήταν μια από τις πρώτες ξεναγήσεις στην καρδιά του ανιχνευτή CMS, καθώς η υλοποίησή της είναι δυνατή μόνο επειδή αυτήν την περίοδο ο ανιχνευτής βρίσκεται σε φάση συντήρησης και αναβάθμισης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης "Δόμνα Βισβίζη", αλλά και ομάδες μαθητών απ΄ όλα τα γυμνάσια της πόλης μας, συναντήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας, όπου είχε προγραμματιστεί διαδικτυακή σύνδεση μέσω ειδικής video-πλατφόρμας του CERN με την αίθουσα ελέγχου του πειράματος CMS.
Ακολούθησε virtual ξενάγηση από την Ελληνίδα Technical Manager  του πειράματος CMS κ. Ανδρομάχη Τσίρου  στον χώρο όπου συμβαίνουν οι συγκρούσεις  των δεσμών πρωτονίων, γνωστό ως η "καρδιά του ανιχνευτή".  Η γιγαντιαία διάταξη βρίσκεται 105m κάτω από την επιφάνεια της Γης και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης και να ενημερωθούν. Στην video-σύνδεση συμμετείχαν ομάδες  άλλων έξι  σχολείων από άλλες  περιοχές της Ελλάδας με ένα σύνολο περίπου πεντακοσίων μαθητών.
                               
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις και απορίες τους, με βάση αυτά που είδαν αλλά και από τις ενημερώσεις- συζητήσεις που είχαν τις προηγούμενες μέρες με τους καθηγητές τους κ. Παπαδόπουλο Στέλιο και κ. Πατρονοπούλου Ολυμπία, τις οποίες με προθυμία απάντησαν οι ερευνητές του CERN. Στο τέλος τα παιδιά κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

Η πρωτοποριακή αυτή σύνδεση είχε διάρκεια δύο ωρών και υλοποιήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ODS (Open Discovery Space).

Στο επίσημο site  του CERN και στον παρακάτω σύνδεσμο  έχει γίνει  σχετική ανάρτηση.
http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/02/students-visit-heart-cms-detector

H εκπαιδευτική κοινότητα που συμμετείχε στο πρόγραμμα ευχαριστεί θερμά την ομάδα ελλήνων ερευνητών του CERN και τον συντονιστή της δράσης κ. Άγγελο Αλεξόπουλο για την αξέχαστη εμπειρία!

Συντονιστής: κ. Γκοτζαρίδης Χρήστος, Σχολικός Σύμβουλος
Τεχνικός Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Ματανάς Κωνσταντίνος, ΠΕ19