Τα προγράμματα «Μουσικο-Θεατρικό Εργαστήρι» ( με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Άννα Ορνιθοπούλου, κ. Παναγιώτα Λαζάκη και κ. Ειρήνη Μπούχλιου) και «Οι Γεωγράφοι του Οδυσσέα» (με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ειρήνη Μπούχλιου και κ. Παναγιώτα Λαζάκη) πραγματοποίησαν στις 19 και 20 Μαρτίου 2019 εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Φτάνοντας το πρωί της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη επισκεφθήκαμε το Βασιλικό Θέατρο και παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (είχε προηγηθεί στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κουίζ γνώσεων σχετικά με την πλοκή του ομώνυμου βιβλίου). Το συγκεκριμένο θέατρο άρεσε πολύ στους μαθητές μας και έδωσε αρκετά ερεθίσματα και ιδέες πάνω σε θεατρικές τεχνικές που ενδεχομένως μας βοηθήσουν στην πραγμάτωση της δικής μας θεατρικής απόδοσης του έργου ΣιΣουΝτο.
Μετά το πέρας της παράστασης ανεβήκαμε και περιηγηθήκαμε στον Λευκό Πύργο, το σήμα-κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, και το μεσημέρι γευματίσαμε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.
Αργά το απόγευμα καταφθάσαμε στο ξενοδοχείο και ξεκουραστήκαμε. Το βράδυ παρακολουθήσαμε την παράσταση Ο Καρυοθραύστης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Κρατικό Μπαλέτο στον πάγο Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας με πρωτότυπη μουσική του Τσαϊκόφσκι, πλούσια σκηνοθεσία, ακροβατικές φιγούρες και αυθεντικά κοστούμια πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα σε όλους μας, αλλά και τροφή για σκέψη πάνω σε θέματα εκφραστικότητας, μιμικής και κίνησης των ηθοποιών.
Το πρωί της Τετάρτης αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και επισκεφθήκαμε το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση που μας πρόσφεραν ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη συλλογή ενθυμημάτων της Σοφίας Βέμπο, ενώ εντυπωσιάστηκαν από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και τις πληροφορίες που πήραν σχετικά με τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Ακολούθως συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέμα σχετικό με τους θεματικούς άξονες και των δύο σχολικών προγραμμάτων.
Στη συνέχεια περπατήσαμε ως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε το Μετεωροσκοπείο. Ο κ. Μπαμπζέλης Δημήτριος (ΕΔΙΠ) οδήγησε και πληροφόρησε τους μαθητές σχετικά με τις εγκαταστάσεις του μετεωρολογικού σταθμού του ΑΠΘ. Με τη μέθοδο της διάλεξης αλλά και των ερωταποκρίσεων έκανε τους μαθητές κοινωνούς νέων όρων: α) τα βροχόμετρα μετράνε ανά μέρα, εβδομάδα και μήνα την ποσότητα του νερού από την βροχόπτωση στην περιοχή,
β) τα ανεμόμετρα υπολογίζουν την ταχύτητα του ανέμου που είναι διαφορετικός ανάλογα με την κατεύθυνση και την απόστασή του από το έδαφος,
γ) ο κλωβός Styvenson μετρά με κατάλληλα θερμόμετρα τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία του αέρα. Επίσης υπολογίζει και την υγρασία. Ο κλωβός κοιτά πάντα προς τον βορρά, για να μη δέχεται ηλιακή ακτινοβολία και ο αέρας εισέρχεται από τις περσίδες.
Η επίσκεψη στο Μετεωροσκοπείο σίγουρα έδωσε σημαντικές γενικές πληροφορίες σε όλους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά του προγράμματος «Οι Γεωγράφοι του Οδυσσέα» που ασχολούνται με τον νόστο του Οδυσσέα, τους τόπους που επισκέφθηκε (συντεταγμένες, αστερισμοί), τα διάφορα μετεωρολογικά/καιρικά φαινόμενα που βίωσε. Στον ίδιο χώρο η κ. Μπούχλιου Ειρήνη (συνοδός εκπαιδευτικός) πραγματοποίησε με τους μαθητές το πείραμα του Ερατοσθένη.
Ο καιρός ήταν σύμμαχός μας σε αυτήν τη διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη νύφη του Θερμαϊκού. Η απόλαυση των θεαμάτων που παρακολουθήσαμε αλλά και οι γνώσεις που αποκομίσαμε μαθητές, μαθήτριες και συνοδοί καθηγήτριες μέσα από αυτό το ταξίδι ήταν μοναδικές! Ο βασικός στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης επετεύχθη 100%! Ταξιδέψαμε και γίναμε κοινωνοί γνώσεων! Θεωρίης ένεκεν-για να γνωρίσει τον κόσμο- άλλωστε είχε ταξιδέψει ο Σόλων σύμφωνα με τον Ηρόδοτο πραγματοποιώντας για πρώτη φορά το ιδεώδες της γνώσης που αντιπροσώπευαν οι Μούσες!
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: κ. Άννα Ορνιθοπούλου (Μουσικός), κ. Παναγιώτα Λαζάκη (Φιλόλογος), κ. Ειρήνη Μπούχλιου (Βιολόγος).
*