Ενδοσχολική επιμόρφωση στις Πρώτες Βοήθειες (ΚΑΡΠΑ – Απινιδιστής)

Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας επιμόρφωση για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και τη σωστή χρήση του Απινιδιστή, μετά τη δωρεά του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο Γυμνάσιό μας. Η επιμόρφωση έγινε από τις εκπαιδεύτριες – νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, κ.  Μπαμπούλη Αλεξάνδρα και κ. Ειρήνη Παπάζογλου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του Γυμνασίου μας και και των άλλων σχολικών μονάδων του σχολικού συγκροτήματος, στο οποίο ανήκουμε.

Μέσα από σενάρια με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες και να λύσουμε τις απορίες μας, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό σε περίπτωση που παρουσιαστεί κίνδυνος στο άμεσο περιβάλλον μας.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παροχή πρώτων βοηθειών κατά την πνιγμονή σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη, στη θέση ανάνηψης σε περίπτωση που κάποιος χάσει τις αισθήσεις του και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη.

Τέλος, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία και την ασφαλή και σωστή χρήση του Απινιδιστή.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Αλεξανδρούπολης, που κάθε φορά είναι δίπλα μας και τις πεπειραμένες εκπαιδεύτριες για την εξαιρετική παρουσίαση και ενημέρωση.

Στη συνέχεια παραθέτουμε χρήσιμο ενημερωτικό υλικό από την επιμόρφωση

 Παροχή Πρώτων Βοηθειών κατά την πνιγμονή σε ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους

Ενθαρρύνουμε και παροτρύνουμε το άτομο να βήξει μέχρι να βγει το ξένο σώμα.

Αν το θύμα δεν βήχει και παράλληλα μας δείχνει με την έκφρασή του ότι πνίγεται, τότε γέρνουμε το άτομο προς τα εμπρός, με το ένα μας χέρι κρατάμε τον θώρακά του και με το άλλο χέρι δίνουμε πέντε δυνατά χτυπήματα με τη βάση της παλάμης μας ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες του, με φόρα προς τα πάνω, για να μπορέσει να βγει εύκολα το ξένο σώμα.

Αν, όμως, δεν βγει το ξένο σώμα εφαρμόζουμε 5 κοιλιακές ωθήσεις ανάμεσα στο στέρνο και στον ομφαλό. Ακουμπάμε το σώμα μας στην πλάτη του θύματος, γέρνουμε το άτομο προς τα μπρος και περνάμε τα χέρια του στην άνω κοιλιακή του χώρα. Κάνουμε με την παλάμη μας γροθιά (με τον αντίχειρα μέσα στα δάχτυλα) και την τοποθετούμε ανάμεσα στο στέρνο και στον ομφαλό. Στη συνέχεια τοποθετούμε την άλλη παλάμη μας από πάνω και πιέζουμε απότομα προς τα μέσα και πάνω.

Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, συνεχίζουμε εναλλάσσοντας πέντε χτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις.

Αν μετά από την επανάληψη 5 χτυπημάτων στην πλάτη και 5 κοιλιακών ωθήσεων δεν βγει το ξένο σώμα, καλούμε ασθενοφόρο.

 Απώλεια αισθήσεων (θέση ανάνηψης)

 Αν κάποιο άτομο χάσει τις αισθήσεις του, το πλησιάζουμε και κουνώντας τους ώμους του τον ρωτάμε δυνατά: “Είσαι καλά”;

Αν το άτομο δεν αντιδράει, ζητούμε βοήθεια από τους περαστικούς, φωνάζοντας δυνατά “βοήθεια, βοήθεια”.

Έπειτα ανοίγουμε τον αεραγωγό, τοποθετώντας το ένα μας χέρι στο μέτωπο του ατόμου και σπρώχνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω, ενώ ταυτόχρονα ανυψώνουμε το πηγούνι του, σηκώνοντάς το με τα δύο δάχτυλα μας (τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο) του άλλου μας χεριού.

Τέλος ελέγχουμε την αναπνοή του, νιώθοντας και ακούγοντας την ανάσα του και βλέποντας αν ανασηκώνεται ο θώρακας του. Αν αναπνέει, τοποθετούμε το άτομο σε θέση ανάνηψης. Αν δεν αναπνέει, εφαρμόζουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση “Κάρπα”.

Πώς τοποθετούμε το θύμα σε θέση ανάνηψης.

Ενώ το άτομο κείτεται ξαπλωμένο, τοποθετούμε το χέρι του, που βρίσκεται στην πλευρά μας, κάθετα στον κορμό του και λυγίζουμε τον αγκώνα του σε ορθή γωνία με την παλάμη στραμμένη προς τα πάνω.

Έπειτα, κρατούμε το άλλο χέρι του θύματος με το δικό μας, ενώνοντας παλάμη με παλάμη και το τοποθετούμε στο μάγουλό του που είναι προς την πλευρά μας.

Με το ελεύθερο χέρι μας πιάνουμε λίγο πάνω από το γόνατο το πόδι του, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά και το λυγίζουμε, διατηρώντας το πέλμα του σε επαφή με το έδαφος.

Στη συνέχεια, κρατώντας το χέρι του σε επαφή με το μάγουλό του τραβάμε το λυγισμένο πόδι, ώστε να γυρίσει το σώμα του στο πλάι προς το μέρος μας.

Έπειτα, τοποθετούμε το πόδι του, ώστε να σχηματίζει ορθή γωνία με τον κορμό του σώματός του.

Τέλος κάνουμε έκταση του κεφαλιού του προς τα πίσω, για να παραμείνει ο αεραγωγός ανοιχτός.

Βήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ( Κάρπα)

Αν ένα άτομο δεν αντιδρά, ζητούμε βοήθεια από τους περαστικούς.

Έπειτα ανοίγουμε τον αεραγωγό του με έκταση του κεφαλιού και ανύψωση του πηγουνιού.

Ελέγχουμε την αναπνοή του για 10 δευτερόλεπτα (ακούω, βλέπω, αισθάνομαι).

Καλούμε ασθενοφόρο (166 ή 112) και ξεκινούμε Κάρπα κάνοντας 30 θωρακικές συμπιέσεις στο κέντρο του στέρνου.

Τοποθετούμε τη βάση της παλάμης του ενός χεριού μας στο κέντρο του στέρνου και φέρνουμε την παλάμη του άλλου μας χεριού από πάνω, πλέκοντας τα δάχτυλα των δύο χεριών μας. Τεντώνουμε τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας, πιέζοντας κάθετα στο στέρνο, ώστε να υποχωρήσει περίπου 5 εκατοστά.

Είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε με γρήγορο ρυθμό 30 θωρακικές συμπιέσεις μετρώντας δυνατά και γρήγορα κάθε φορά που συμπιέζουμε τον θώρακα.

Μετά την εφαρμογή των 30 θωρακικών συμπιέσεων, δίνουμε δύο εμφυσήσεις. Αρχικά κλείνουμε τη μύτη του θύματος με τον δείκτη και τον αντίχειρά του χεριού μας και εφαρμόζουμε τα χείλη μας γύρω από το στόμα του θύματος. Στη συνέχεια εκπνέουμε σταθερά για ένα δευτερόλεπτο και παρατηρούμε το στήθος του θύματος να ανυψώνεται.

Απομακρύνουμε τα χείλη μας από το στόμα του θύματος και παρατηρούμε τον θώρακά του να κατεβαίνει.

Στη συνέχεια δίνουμε την δεύτερη εμφύσηση με τον ίδιο τρόπο.

Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας διαδοχικά 30 συμπιέσεις και δύο εμφυσήσεις, μέχρι να επανέλθει το θύμα ή να έρθει το ασθενοφόρο ή όσο αντέξουμε.

Σωστή και ασφαλή χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

Η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (Κάρπα) συνδυάζεται με τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή.

Πριν χρησιμοποιήσουμε τον αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή, αφαιρούμε όλα τα ρούχα από τον θώρακα του θύματος και σκουπίζουμε τον θώρακά του, αν είναι υγρός. Έπειτα απομακρύνουμε κοσμήματα κτλ και κολλάμε καλά τα ηλεκτρόδια, αφού προηγουμένως έχουμε φροντίσει να ξυρίσουμε τις τρίχες από τον θώρακα του θύματος, ακολουθώντας τις ηχητικές οδηγίες του απινιδιστή.

Όταν ο απινιδιστής δώσει σύσταση για απινίδωση, απομακρυνόμαστε και βεβαιωνόμαστε ότι κανείς δεν ακουμπάει το θύμα.

Έπειτα πατάμε το κουμπί της απινίδωσης (αυτό με τον κεραυνό), όταν ακουστεί η σχετική εντολή. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες, ώσπου να έρθει το ασθενοφόρο.

Αν το θύμα αρχίσει να αναπνέει και είναι αναίσθητο, το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης, χωρίς όμως να αφαιρούμε τα ηλεκτρόδια.

Προσοχή! Δε χορηγούμε απινίδωση, όταν βρισκόμαστε κοντά σε εύφλεκτα υλικά και αν η επιφάνεια που βρίσκεται το θύμα είναι μεταλλική, έχει νερό ή άλλα υγρά.

Η γνώση και η σωστή παροχή Πρώτων Βοηθειών μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή!

Κοινοποιήστε το:
Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας επιμόρφωση για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και τη σωστή χρήση του Απινιδιστή, μετά τη δωρεά του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο Γυμνάσιό μας. Η επιμόρφωση έγινε από τις εκπαιδεύτριες - νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, κ.  Μπαμπούλη Αλεξάνδρα και κ. Ειρήνη Παπάζογλου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του Γυμνασίου μας και και των άλλων σχολικών μονάδων του σχολικού συγκροτήματος, στο οποίο ανήκουμε. Μέσα από σενάρια με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες και να λύσουμε τις απορίες…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0