Μαθητές μας ενημερώνονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας επισκεφτήκαμε το ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  του Δήμου Αλεξ/πολης, για να παρακολουθήσουμε μια ενημέρωση με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με παρουσίαση σχετική με το ποιες είναι οι πηγές ενέργειας και  ποιες από αυτές χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα. Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενες είναι τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γαιάνθρακες). Δυστυχώς η εκτεταμένη χρήση τους είναι αρκετά επιβλαβής για το περιβάλλον, καθώς κατά την καύση τους απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου). Επιπλέον η ποσότητά τους δεν είναι ανεξάντλητη και, όπως γνωρίζουμε, η δημιουργία τους χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια, επομένως θα πρέπει να μειώσουμε τους ρυθμούς με τους οποίους τα χρησιμοποιούμε.

Στη συνέχεια μπήκαμε στο κυρίως θέμα της ενημέρωσης, το οποίο ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μας παρουσίασαν τις μορφές τους όπως την ηλιακή, την αιολική, τη γεωθερμική, καθώς και την ενέργεια των κυμάτων, που η αξιοποίησή της ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των πηγών ενέργειας είναι πως είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Επιπλέον, η χρήση τους δε ρυπαίνει το περιβάλλον και μπορούμε να παράγουμε ικανοποιητικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη όμως, η κατασκευή,  η συντήρηση και η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας έχει σχετικά υψηλό κόστος.

Κατόπιν ο κ. Φαλέκας μάς ενημέρωσε για τις δράσεις του Δήμου -που έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται- σχετικά με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Δήμου μας.

Αν και δεν προστέθηκαν πολλές καινούργιες γνώσεις στις ήδη υπάρχουσες, η εμπειρία ήταν πολύ θετική και ευχάριστη.
Κωνσταντίνου Κων/νος Γ2

Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαδόπουλος Στ., Παπαμαυρουδή Δ.
Φωτορεπορτάζ: Βαϊράμης Κων/νος Γ1

Κοινοποιήστε το:
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας επισκεφτήκαμε το ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  του Δήμου Αλεξ/πολης, για να παρακολουθήσουμε μια ενημέρωση με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η ενημέρωση ξεκίνησε με παρουσίαση σχετική με το ποιες είναι οι πηγές ενέργειας και  ποιες από αυτές χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα. Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενες είναι τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γαιάνθρακες). Δυστυχώς η εκτεταμένη χρήση τους είναι αρκετά επιβλαβής για το περιβάλλον, καθώς κατά την καύση τους απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου). Επιπλέον η ποσότητά τους δεν…

Review Overview

User Rating: 4.88 ( 3 votes)
0