Επίσκεψη στις γεωθερμικές γεωτρήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου η 3η τάξη του Γυμνασίου μας με τη συνοδεία καθηγητών, καθώς και της διευθύντριας κ.Παταπάτη και της υποδιευθύντριας του σχολείου κ. Χαβρουζά, επισκέφτηκε και ενημερώθηκε σχετικά με τις γεωθερμικές γεωτρήσεις του Δήμου στην περιοχή Άνθειας – Αρίστηνου.
Γεωθερμία είναι η εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας από το εσωτερικό της γης που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση οικιών, κτιριακών εγκαταστάσεων πάσης φύσεως, θερμοκηπίων κ.ά.
Αφού προηγήθηκε μια μικρή έρευνα από τους μαθητές της δημοσιογραφικής ομάδας σχετικά με αυτό το θέμα, δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες τις οποίες κλήθηκαν να λύσουν ο κ. Γιάννης Φαλέκας, αντιδήμαρχος ενέργειας και φυσικών πόρων και ο κ. Πασχάλης Δαλαμπάκης, διδάκτορας Γεωλογίας-Γεωθερμίας.
Η διαδικασία αναζήτησης των περιοχών με γεωθερμικές πηγές, καθώς επίσης και η εκμετάλλευσή τους, είναι δύσκολη και δαπανηρή. Σε βάθος χρόνου όμως, θα δώσει λύση σε σοβαρότατα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον.
Μέσα από αυτήν την επίσκεψη λοιπόν, ενημερωθήκαμε για μια πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή μας και συνειδητοποιήσαμε τη χρησιμότητά της.

Ο Αντιδήμαρχος Γ. Φαλέκας και ο διδάκτορας – Γεωλόγος Π. Δαλαμπάκης απαντούν στα ερωτήματα των μαθητών σχετικά με τη γεωθερμία:

Ποιες είναι γενικά οι χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας;
Ένας από τους στόχους της παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας είναι η χρησιμοποίησή της για την κάλυψη καθημερινών αναγκών του ανθρώπου. Έτσι, η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και για τη θέρμανση-ψύξη χώρων,  ώστε να μη χρειάζεται το πετρέλαιο.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν σε κάποια περιοχή υπάρχουν πηγές γεωθερμίας;
Πηγές γεωθερμίας υπάρχουν συνήθως σε περιοχές όπου υπήρξε ηφαιστειακή δραστηριότητα πιθανότατα στα σύνορα των τεκτονικών πλακών, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι εκεί υπάρχει ηφαίστειο στην παρούσα κατάσταση. Επιλέγονται αυτές οι περιοχές, γιατί λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας το νερό κάτω από τη γη εκεί είναι σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Πόσα χρόνια μπορεί να διατηρηθεί ένα σύστημα γεωθερμίας;
Εφόσον η γεωθερμία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ένα γεωθερμικό σύστημα μπορεί να διατηρηθεί για πάντα, αρκεί βέβαια να υπάρχει και η κατάλληλη χρηματοδότηση για τη συντήρησή του.

Ποιες θα είναι οι χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας από το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή μας;
Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου πεδίου είναι πολλές και ανεξερεύνητες. Η πρώτη φάση αφορά την τηλεθέρμανση σε δέκα δημόσια κτήρια στην περιοχή Άνθειας-Αρίστηνου καθώς και σε 5 θερμοκηπιακές μονάδες. Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας δημοτικής μονάδας πέλετ για χρήση από τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η χρήση της ενέργειας που παράγεται από τη γεωθερμία στο περιβάλλον;
Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και επομένως δεν έχει κάποια αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον. Με αντλίες που φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο βάθος αντλείται το ζεστό νερό. Τίθεται σε κυκλοφορία σε ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει τις προς θέρμανση εγκαταστάσεις και, αφού αντληθεί το θερμικό του περιεχόμενο, επιστρέφει πίσω στη γη. Έτσι, δημιουργείται ένας κύκλος χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον και χωρίς να εξαντλείται το νερό αυτό.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν γεωθερμικά πεδία, στα οποία γίνεται εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας και, εάν ναι, σε ποιους τομείς;
Βεβαίως και υπάρχουν γεωθερμικά πεδία στην περιφέρειά μας. Εκτός από αυτό, στη Λεκάνη Αλεξανδρούπολης-Έβρου ( γεωθερμικά πεδία Αρίστηνου και Τυχερού ), υπάρχουν ακόμη:
Στη Λεκάνη της Ξάνθης-Κομοτηνής (γεωθερμικά πεδία Ν. Κεσσάνης, Λίμνης Μητρικού και Σαππών)
Στο Δέλτα του Νέστου (γεωθερμικά πεδία Ερατεινού Χρυσούπολης, Ν. Εράσμιου και Ν. Ξάνθης)

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα, εάν υπάρχουν, που εμποδίζουν την ευρεία εκμετάλλευση της γεωθερμίας;
Τα προβλήματα τα οποία θα λέγαμε ότι εμποδίζουν την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας είναι βασικά το υψηλό κόστος κεφαλαίου για την αρχική έρευνα και την ανάπτυξη των πεδίων και δευτερευόντως το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και οι έμμεσες ή άμεσες περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Παρ? όλα αυτά, η γεωθερμία θεωρείται μια από τις καθαρές μορφές ενέργειας, μιας και οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση της στη φύση είναι πάρα πολύ μικρές.

Τι προβλέπεται να γίνει μελλοντικά με τα γεωθερμικά πεδία στην περιοχή μας; Υπάρχει κάποιος περαιτέρω σχεδιασμός; Υπάρχει δυνατότητα τηλεθέρμανσης στην πόλη μας;
Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα γεωθερμικά ρευστά πιστοποιήθηκαν, ώστε πλέον να μπορεί να τεκμηριωθεί και στην πράξη το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει:
Την κατασκευή δικτύων τηλεθέρμανσης για δημοτικά και δημόσια κτίρια, σχολεία, καθώς και για το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, δύο θερμοκηπιακές μονάδες βιολογικών κηπευτικών και μία θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας μικροφυκών (σπιρουλίνα).
Δημιουργία της Πράσινης Αγροτικής Κοινότητας Δωρικού (Πράσινο Χωριό), με σκοπό την πλήρη τηλεθέρμανσή της. Κατατέθηκε σε πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ.
Δίκτυα τηλεθέρμανσης για 6.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο των Δημάρχων για δέσμευση στην Τοπική Βιώσιμη Ενέργεια.

[Από τη Δημοσιογραφική Ομάδα]

Κοινοποιήστε το:
Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου η 3η τάξη του Γυμνασίου μας με τη συνοδεία καθηγητών, καθώς και της διευθύντριας κ.Παταπάτη και της υποδιευθύντριας του σχολείου κ. Χαβρουζά, επισκέφτηκε και ενημερώθηκε σχετικά με τις γεωθερμικές γεωτρήσεις του Δήμου στην περιοχή Άνθειας - Αρίστηνου. Γεωθερμία είναι η εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας από το εσωτερικό της γης που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση οικιών, κτιριακών εγκαταστάσεων πάσης φύσεως, θερμοκηπίων κ.ά. Αφού προηγήθηκε μια μικρή έρευνα από τους μαθητές της δημοσιογραφικής ομάδας σχετικά με αυτό το θέμα, δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες τις οποίες κλήθηκαν να λύσουν ο κ. Γιάννης Φαλέκας, αντιδήμαρχος ενέργειας και φυσικών πόρων…

Review Overview

User Rating: 4.47 ( 3 votes)
0